Mediáció

Mi az a mediáció?

A mediáció egy speciális konfliktus-, azaz vitarendezési eljárás, amelyre Magyarországon 2002 óta vanlehetőség (2002. évi LV. törvény a közvetítői tevékenységről). Tehermentesíti a bíróságokat és kizárólag azok vesznek részt a vitarendezésben egy pártatlan, független személy előtt, akik érintettek benne. Szigorúan bizalmas a felek és az ügy kezelése, meghatározó titoktartás mellett.

Milyen vitákat lehet rendezni mediációval?

A büntetőjogi problémákon kívül (ez egy speciális eset, speciális felhatalmazással) majdnem bármilyen polgári jogi ügyben lehetőség van erre a gyors és rugalmas eljárásra:

  • családjogi (pl. válások előkészítése, félrelépés, gyermekek elhelyezésével, láthatásával kapcsolatos viták, vagy bármely más konfliktus esetén);
  • magánszemélyek közötti konfliktusok, elmérgesedett viták;
  • magánszemélyek és cégek között felmerült jogviták;
  • üzleti életben felmerült jogviták;
  • elmérgesedett munkahelyi viták;
  • bármely más esetben, amit a törvény nem zár ki.

Milyen elvek alapján rendezik a vitát?

Költséghatékonyság, a nyilvánosság kizárása, titoktartás, egyenlő elbánás és a kétoldalú meghallgatás, amelyben mindkét érintett azonos időkeretet kap – egyaránt nagyon jelentős.

Ki lehet mediátor, azaz ki végezheti a viták rendezését?

Jelen esetben én, de csak olyan végezheti, aki – mint magam is –, az Igazságügyi Minisztérium hivatalos közvetítői névjegyzékében szerepel.

Számít-e, hogy mi a mediátor alapképzése?

Az ügyfél bizalma alapján dönti el, kihez fordul. Ám tapasztalataim alapján meggyőződésem, hogy magam szívesebben bízom a vitát arra, aki szélesebb látókörrel és jogi végzettséggel rendelkezik.

Ki dönti el, hogy a konkrét vitát lehet-e mediációval rendezni?

A hivatásos közvetítő, vagyis a mediátor.

Milyen vitát nem lehet rendezni ezzel a módszerrel?

Nem lehet a politika, vallási, vagy bármilyen olyan vitát közvetítővel rendezni, amelyet egyébként jogszabály kizár.

Mennyi időt vesz igénybe egy ilyen eljárás?

Általában három és fél- négy óra. Ritka az az eset, amikor két alkalomra van szükség, ebben az esetben hét-nyolc óra két külön napon, összesen.

Miért jó ez nekem?

Mert gyors, lényegesen olcsóbb, mint a bírósági eljárás, s mert tapasztalatok szerint a közvetítő által létrehozott egyezséget sokkal nagyobb arányban betartják a felek, mint a bíróságok végzését.

Ki keresi meg a mediátort és hogyan?

Általában a vitában érintett egyik fél. Ezt követően a mediátor keresi meg a másik felet, és ha mindketten hajlandóak erre a típusú vitarendezésre, akkor kerülhet rá sor.

Miért tartják be jobban a felek a közvetítővel létrejött egyezséget?

A tapasztalatok szerint azért, mert míg a bíróság egy harmadik fél (a bíró) által kötelező erejű döntést hoz az érintettekre, amit az ügy alapján tesz; a közvetítői eljárásban, azaz a mediációban az lesz az egyezség tartalma, amit mindkét fél elfogad.

Hol zajlik a vitarendezés?

A közvetítő által meghatározott hivatali helyiségben.

Kapunk-e valamit a vitarendezésről?

Igen, a vitát lezáró egyezséget a közvetítő elkészíti, az érintett felek aláírják, majd a közvetítő is hitelesíti kézjegyével és bélyegzőjével.

Ki fizeti a mediátort? Mennyibe kerül?

Jellemzően a két fél, ez is azt jelzi, hogy mindketten szeretnének megállapodni, de előfordulhat, hogy a jobb anyagiakkal rendelkező fél fizeti. Nálunk a felkészült, jogi végzettséggel bíró mediátor által vezetett eljárás óradíja 30.000,- Ft + Áfa.

Mi történik, ha az egyik fél nem tartja be az egyezséget?

A tapasztalatok szerint, akkor kerül sor az egyezség megszegésére, ha az egyik érintet fél „kibeszéli” a megállapodás tartalmát, megszegve ezzel a titoktartási kötelezettséget. Ebben az esetben a felek előtt nyitva áll a bíróság előtti eljárás lehetősége.

Mi a teendőm, ha igénybe szeretném venni az eljárást?

Kérjük, írjon egy e-mailt a kapcsolat@doktorszo.hu címre, adja meg szükséges elérhetőségeit, jelezve, hogy milyen vitát szeretne rendezni és kollégáink felveszik Önnel a kapcsolatot. Most van a legközelebb ahhoz, hogy megoldjuk a problémáját. Ne szalassza el!

Főoldal